Tijdelijke verhuur van woonruimte, einde van rechtswege?
Sinds 1 juli 2016 is het mogelijk om zelfstandige woonruimte tijdelijk te verhuren voor een bepaalde tijd van maximaal twee jaar. De huurovereenkomst eindigt dan van rechtswege na het verstrijken van de bepaalde tijd, zonder dat daar een voorafgaande opzegging voor is vereist. Dat betekent dat een huurder in dat geval beduidend minder bescherming heeft dan een reguliere huurder met een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Van belang is echter dat de verhuurder wel uiterlijk één maand voordat de bepaalde tijd is verstreken, en niet eerder dan drie maanden voor dat tijdstip, de huurder schriftelijk informeert over de dag waarop de huurovereenkomst eindigt. Stuurt de verhuurder een dergelijke kennisgeving niet of niet tijdig, dan eindigt de huurovereenkomst na het verstrijken van de bepaalde tijd niet, maar loopt die huurovereenkomst voor onbepaalde tijd door. In dat geval krijgt de huurder alsnog alle huurbescherming van een reguliere huurder met een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Ondanks dat dus geen opzegging is vereist, moet wel tijdig een kennisgeving aan de huurder worden verstuurd. Bovendien moet die kennisgeving de huurder ook hebben bereikt om zijn werking te hebben. De bewijslast daarvan rust op de verhuurder en dat kan lastig zijn, in geval de huurder de ontvangst van de kennisgeving betwist.
De wet stelt geen andere eis dan dat de kennisgeving schriftelijk moet zijn. Recentelijk heeft de kantonrechter in Enschede geoordeeld dat aan dit vereiste was voldaan door een verhuurder die per Whatsapp bericht een kennisgeving aan de huurder had verzonden. Dat een Whatsapp bericht voldoet aan het wettelijke vereiste van het schriftelijk informeren van de huurder volgt uit het feit dat een dergelijk bericht is te kwalificeren als (digitale) schriftelijke informatie, aldus de kantonrechter in het vonnis van 8 januari 2019.
Zowel de verhuurder als de huurder moet dus bij de tijdelijke verhuur van zelfstandige woonruimte voor maximaal twee jaar alert zijn bij het aflopen van de overeengekomen huurtermijn. De verhuurder kan ongewild worden geconfronteerd met een doorlopende huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. De huurder kan na het verstrijken van de huurtermijn mogelijk alsnog een beroep op huurbescherming doen.
Vragen? Bel vrijblijvend en kosteloos 0182 210104 of mail naar info@jverbeeke.nl